Af Mads Schondel-Andersen, Administrerende direktør, Geoinfo
April 2025
Klimaforandringer har enorme økonomiske og menneskelige konsekvenser overalt i verden og koster milliarder. En løsning til håndtering af det, ligger i avanceret teknologi. Flere og flere brancher anvender nu GIS (geografiske informationssystemer) for at ruste sig mod fremtidens udfordringer. Ved at kombinere klimadata og GIS-analyser kan virksomheder bedre forudsige og håndtere risici.
Klimarelaterede økonomiske tab alene i EU har siden 1980 nået hele €738 milliarder, og bemærkelsesværdigt er 22 % af disse tab sket inden for de sidste tre år*.
Både offentlige og private aktører søger globalt efter intelligente løsninger på et stadigt mere ustabilt miljø. Kernen i disse løsninger er brugen af klimadata og rumlige analyser.
Ved at kombinere klimamodellering med geografisk informationssystem (GIS-teknologi) bliver risikovurderinger mere præcise, strategier for at reducere skader mere effektive, og vejene til øget modstandskraft mere tydelige.
Eksempler for brug af GIS-teknologi til imødegåelse af klimaforandringer overalt i verden er mange. Nedenfor er nogle eksempler til inspiration.
De største forsyningsvirksomheder i verden kan forudse, hvordan vejret vil påvirke deres infrastruktur – både nu, om tre år og om 30 år. De bruger GIS-klimamodeller for storme og oversvømmelser sammen med lokationsdata for deres installationer og infrastruktur. GIS-kort og analyser giver en bemærkelsesværdig præcision, der gør det muligt at identificere sårbarheder på en måde, som interessenter kan forstå og handle på.
Et godt eksempel på dette er, hvordan et analyseværktøj, baseret på hydrologiske kort og GIS-data, spillede en central rolle for Jyllands største elnetselskab, N1, da de skulle håndtere stormfloden i november 2023. Stormfloden sendte massive vandmasser ind over de sydøst vendte områder af Jylland, som huser mange af N1’s kabelskabe og transformerstationer.
Udstyr under spænding tåler ikke saltvand, så N1 stod over for et potentielt scenarie med store mængder ødelagt udstyr og langvarige strømafbrydelser for selskabets kunder i området. Med et datadrevet beredskab kunne N1 gribe præventivt ind i takt med oversvømmelsernes udvikling og derved holde skaderne på udstyr og kunder på et minimum.
Ved hjælp af avanceret GIS-teknologi og droner kan forskerne hurtigt reagere på ændringer i vandkvaliteten og tage præcise prøver fra problemområder. Det hjælper med at beskytte det unikke økosystem i Lake Tahoe og bevare dets klare vand. Samarbejdet mellem teknologi og miljøvidenskab viser allerede nu lovende resultater i kampen mod invasive arter og algeopblomstring.
Dronerne giver forskerne mulighed for at overvåge store områder af søen på kort tid, hvilket gør det lettere at identificere og reagere på miljøtrusler.
GIS-teknologien gør det muligt at analysere data og skabe detaljerede kort, der viser, hvor algevæksten er mest udbredt. Denne kombination af teknologi og videnskab er afgørende for at forstå de komplekse økologiske processer, der påvirker Lake Tahoe, og for at udvikle effektive strategier til at bevare søens sundhed og skønhed.
Ved Prince Rupert-havnen i det vestlige Canada, kendt for sit barske vejr og jordskælv, planlægger man fremtiden ved hjælp af en geospatial digital tvilling. Denne detaljerede 3D-model visualiserer realtidsdata om miljø, skibstrafik, infrastruktur og handel.
Ved at tilføje klimarisikodata kan havnen forudsige, hvordan stigende vandstand og stormflod vil påvirke ruter og operationer. Dette hjælper havneledelsen med at prioritere vedligeholdelse og investeringer i fremtidige infrastrukturprojekter.
for stigende udfordringer med ekstreme hedebølger på grund af klimaforandringer. Byens planlæggere anvender geospatiale teknologier, især GIS-værktøjer, til at analysere og forstå, hvor de skal sætte ind for at afbøde virkningerne af ekstrem varme.
Prag er særligt sårbar over for hedebølger på grund af mange befæstede områder og industriinfrastruktur, men byen har også betydelige grønne områder, der kan hjælpe med at modvirke varmeøer. Ved at bruge GIS kan planlæggerne udvikle strategier for at forbedre byens modstandsdygtighed over for klimaforandringer.
Dette omfatter plantning af flere træer, skabelse af grønne tage og forbedring af byens infrastruktur for at reducere varmeophobning.
Prag viser, hvordan teknologi kan spille en afgørende rolle i at skabe mere bæredygtige og modstandsdygtige byer i fremtiden.
GIS gør det muligt at visualisere disse data på kort, hvilket giver forskere og beslutningstagere et klart billede af, hvor indsatsen vil gøre mest gavn. For eksempel kan vi se, hvor det vil være mest effektivt at genplante træer for at forhindre erosion, eller hvor vådområder kan genoprettes for at forbedre biodiversiteten.
GIS bruges også til at overvåge ændringer over tid. Kortene opdateres med de nyeste data, så man altid er et skridt foran
Dette betyder, at vi kan følge med i, hvordan genoprettelsesprojekterne udvikler sig, og justere strategier efter behov.
De virkelige og langsigtede konsekvenser af klimaforandringer kan ikke ignoreres. Klimarisici skal vurderes, og tilpasningsstrategier skal implementeres. Med den tilgængelige videnskab, data og teknologi har samfundet redskaberne til at handle – nu handler det om at bruge dem.
Kontakt Geoinfo, hvis du ønsker en dialog om hvordan du kan anvende GIS til sikring af klimatilpasningen i din virksomhed.
Er du klar til at tage del i kampen mod klimaforandringer?
Tilmeld dig det gratis online kursus GIS for Climate Action og lær, hvordan GIS-teknologi kan hjælpe med at forstå og håndtere de komplekse udfordringer, som klimaforandringer medfører.
I løbet af seks uger vil du udforske de nyeste ArcGIS-funktioner og opdage, hvordan du kan bruge geografiske data til at identificere klimarisici, udvikle tilpasningsstrategier og inspirere til positive handlinger. Kurset indeholder praktiske øvelser, videoer fra eksperter og interaktive dashboards, der gør læringen både engagerende og anvendelig.
Om Geoinfo
I Geoinfo hjælper vi vores kunder med at udnytte det fulde potentiale af data. Det gør vi med geodata, geografiske analyser, visualiseringer og optimeringer i verdens førende GIS-software, ArcGIS som vi også er dansk distributør af.
Med geografiske informationssystemer (GIS) fremmer vi videnskab, bæredygtighed, udvikling af kritisk infrastruktur, uddannelse og forskning.
Vi leverer markedsledende GIS-løsninger til mere end 500 kunder inden for den offentlige sektor og private virksomheder i Danmark, Færøerne og Grønland.
Ud over GIS-software, tilbyder vi konsulentydelser, projekter, systemudvikling, service og support, GIS- og datastrategiudvikling, kurser og kompetenceudvikling. Alle ydelser er baseret på Esri's teknologi, som er verdens førende software til dataanalyse og kortlægning.
Om Esri
Esri er den globale markedsleder inden for GIS-software (geografisk informationssystem), location intelligence og kortlægning.
Siden 1969 har vi støttet kunder med geografisk videnskab og geospatial analyse, det vi kalder The Science of Where.
De har en geografisk tilgang til problemløsning, bragt til live af moderne, enterprise-grade GIS-teknologi. De er forpligtet til at bruge videnskab og teknologi til at bygge en bæredygtig verden.
Om ArcGIS
For at løse vores mest komplekse problemer skal vi først forstå dem i en afgørende kontekst af lokation.
GIS (Geografisk Informations System) transformerer komplekse data til klare indsigter. Skjulte mønstre, tendenser og relationer dukker op, når du kortlægger, visualiserer og analyserer komplekse data på interaktive kort. Det giver unik indsigt, der styrker forståelsen i realtid og transformerer beslutningstagning.
ArcGIS er verdens førende GIS- og analyse-software fra firmaet Esri, som Geoinfo er dansk distributør af.
Anvend ArcGIS til udvikling af intelligente og bæredygtige byer, kritisk infrastruktur, vedvarende energi og forsyning. Med ArcGIS kan du også varetage beskyttelse af miljø og naturressourcer, ved at kortlægge økosystemer, overvåge forurening og styre ressourceanvendelse.
Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer.
Vi kontakter dig hurtigst muligt.
Tak for din besked. Vi vender tilbage hurtigst muligt.
Med venlig hilsen
Geoinfo A/S
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere.
Geoinfo A/S
Hartmanns Pakhus
Stationsparken 37, 3.
2600 Glostrup
Danmark
Tlf.: +45 39 96 59 00
CVR: 15524286
Kolding Åpark 1, 3.
6000 Kolding
Danmark
Tlf.: +45 39 96 59 00
Niels Jernes Vej 10
9220 Aalborg Ø
Tlf.: +45 39 96 59 00