22. september 2022

EU’s havvindprojekt kræver lige dele politisk fremsynethed og intelligent datadeling på tværs af landene

Debatindlæg af Mads Schondel-Andersen, administrerende direktør, Geoinfo

September 2022


Hurra! Danmark, Tyskland, Belgien og Holland går sammen om at bygge 150 gigawatt havvind. EU skal være CO2-neutralt i 2050, og vi bliver stadigt mere selvforsynende på energifronten. Det er en giga god nyhed.

 

I 2050 skal EU kunne levere ti gange så meget vindenergi som i dag, og der skal produceres og opsættes ca. 10.000 store havvindmøller i Nordsøen. Det kræver selvsagt et enormt planlægningsarbejde at realisere projektet - til rette tid og rette budget. Hvordan lykkes vi med det? Heldigvis kan intelligente softwareløsninger klare den mest komplekse og tidskrævende del af projektet. Resten beror på fremsynede politiske beslutninger.

 

Data fra alle lande på én platform

Data er grundstenen i det enorme analysearbejde, der går forud for projektplanlægningen. Dem kan man i dag få automatisk adgang til og med analyseværktøjer finde frem til, hvor de 10.000 havvindmøller mest optimalt kan placeres. En masse faktorer, herunder havdybdeforhold, vindforhold og de enkelte landes regler for natur- og fiskeribeskyttelse, skal gå op i en højere enhed. Med alle data fra alle lande på én platform opnår man effektiv datadeling, skarpe analyser og visualiseringer og får på den måde automatisk inkluderet alle mulige og umulige afstikkere, der kan være i disse store, milliarddyre energiprojekter.

 

Ilden under EU’s klimakedel er tændt som et resultat af en ulykkelig krig på europæisk jord og usikkerheden om Ruslands gasforsyning til Europa. Og vi er desværre allerede på bagkant. Fra politisk hold skal der etableres en velfungerende infrastruktur, der kan håndtere transmission af strøm ud i alle afkroge af Europa og erstatte kul, olie og gas.

 

Politisk opråb: Dygtige folk er en mangelvare

Derudover får vi brug for endnu flere af de kompetencer, som vi alle i forvejen kæmper om. 1 gigawatt havvind skaber tusindvis af arbejdspladser, og Danmark forventes at stå for en tredjedel af de planlagte 150 gigawatt. Dygtige og veluddannede mennesker er en mangelvare, og vi får brug for at have fagligt stærke uddannelser, som kan uddanne de kompetencer vi har behov for. Vi skal også blive bedre til at give dygtige profiler fra udlandet et incitament til at arbejde og bosætte sig i Danmark. Vi får brug for alle, som har kompetencer på området. Data er som bekendt ikke klogere end dem, som arbejder med dem. Derfor er det fuldstændig afgørende at involvere kloge hoveder til at tage kloge datadrevne beslutninger.

 

EU’s enorme havvindprojekt gør mig stolt. Og glad på de næste generationers vegne. Men lad os ikke vente på endnu en global katastrofe, førend vi rykker på vigtige dagsordener som denne: Vi skal handle på forkant, både når det handler om investering i grøn energi og sikring af kompetent og kvalificeret arbejdskraft. Det klæder os med stor, politisk handlingskraft – også når vi ikke skal bekymre os om Putin og pandemier.

 

ArcGIS er en end-to-end-GIS-platform til vedvarende, ren og smart energi


Med ArcGIS får du et vigtigt GIS-analyse- og planlægningsværktøj til effektiv udvikling af vedvarende energi. ArcGIS kan anvendes hele vejen lige fra projektering og ansøgning til ibrugtagning og drift. Du kan samle alt på én platform og optimere processer, lave knivskarpe analyser og visualiseringer der nemt kan deles med partnere, myndigheder og andre interessenter.


Læs mere om ArcGIS her.

Af Ghita Krage 27. marts 2025
Alle er velkomne
Af Ghita Krage 20. marts 2025
Med Esri Support-appen bliver det nemmere og hurtigere for dig at finde løsninger på problemer, uden at skulle forklare fejlen i detaljer.
A purple hexagon with the words gis in a minute on it.
17. marts 2025
GIS in a Minute er en række korte videoer på kun ét minut, som giver både nye og erfarne GIS-brugere nyttige tips til ArcGIS Online og ArcGIS Enterprise, som straks kan omsættes til handling.
14. marts 2025
Udfordringer med datasiloer kan transformeres til strategiske fordele med ArcGIS
10. marts 2025
Lær hvordan satellitdata og anvendelsen af GeoAI i ArcGIS gør det muligt at automatisere detektering af skibe.
20. februar 2025
Esri Living Atlas of the World er verdens mest omfattende samling af geospatiale data, kort og pre-trænede deep learning-modeller – altid opdaterede og klar til brug. Som GIS-professionel får du øjeblikkelig adgang til nøjagtige, troværdige og tidsaktuelle data fra hele verden. Med en enkel integration kan du hurtigt berige dine analyser med alt fra demografiske oplysninger og satellitbilleder i høj opløsning til miljø- og klimalag.
10. februar 2025
Geoinfo donerer til Danmarksindsamlingen
Ledningsregistrering i ArcGIS
28. oktober 2024
Geoinfo vinder udbud for ny og moderne GIS-platform i Kredsløb
4. oktober 2024
Geoinfo leverer software til 3-GIS og TDC NET
Af Susanne Thomsen 3. september 2024
I Litauens hovedstad, Vilnius, bliver avanceret teknologi som droner og kunstig intelligens (AI) brugt til at overvåge og optimere byens serviceydelser. Denne teknologiske løsning hjælper byen med at forbedre infrastrukturen, holde vedligeholdelsen i top og fremme bæredygtighed og effektivitet.
Flere nyheder